Förläng hållbarheten

De flesta känner igen sig i situationen när man öppnar kylskåpet och lägger märke till matvaror som man inte kommer hinna äta upp och som det slutar med att man kastar. Här kommer vi med ett gäng tips för att minska matspill och för att undvika liknande situationer.

Övermogna bananer

När bananerna blivit fulla av bruna fläckar känner man kanske inte för att äta dem som de är, men de kan fortfarande användas till mycket annat. På grund av den extra sötman så är övermogna bananer perfekta för till exempel banankaka. Vill du däremot förlänga hållbarheten så kan du skära bananerna i mindre bitar som du i sin tur fryser in, de kan senare användas i hemmagjorda banansmoothies eller hemmalagad bananglass. För det sistnämnda behöver du bara mixa de frusna bananerna med lite vaniljsocker och mjölk, om du sedan tillsätter lite hackad choklad så har du helt plötsligt din egna, nyttiga version av bananglass.

Örter

Har du köpt en stor kruka med örter som du inte hinner använda? Du kan förlänga örternas levnadstid genom att finhacka dem och blanda ner i olja. Därefter häller du kryddoljan i en iskubsform som du sedan fryser in. Du har nu en härlig kryddolja som du kan använda nästa gång du ska laga en gryta eller någon annan maträtt. Iskuberna kan tas direkt från frysen och läggas i grytan.

Mer i frysen

Om du varje gång du handlar, handlar mycket, så kan du överväga om det skulle löna sig att förvara mer av maten i frysen. Om du köper större mängder så kan du eventuellt packa om det i mindre plastpåsar som du sedan fryser ner. Detta ger en bra överblick och man slipper tina upp mer än man har användning för. Det blir ofta billigare att köpa stora portioner, så det hjälper dig även att minimera matbudgeten.